Δημοσιεύτηκε
5 Απριλίου, 2017
με 0 σχόλια
Βασικές αρχές για τη συμπληρωματική σίτιση των βρεφών, με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Κατά την περίοδο αυτή της έναρξης των στερεών τροφών, τα βρέφη έχουν αυξημένο κίνδυνο υποσιτισμού. Αυτό γιατί, συχνά τα τρόφιμα που προστίθενται στη διατροφή δεν έχουν την απαραίτητη θρεπτική αξία, δίνονται σε πολύ μικρές ποσότητες ή όχι αρκετά συχνά. Επίσης πρόωρη διακοπή ή μείωση της συχνότητας του μητρικού θηλασμού, συχνά συνεισφέρει σε ανεπαρκή πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών μετά τους έξι μήνες της ζωής. Γι αυτό το λόγο παρακάτω παρουσιάζονται δέκα αρχές για τη συμπληρωματική σίτιση των βρεφών, με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για τους έξι πρώτους μήνες ζωής και εισαγωγή στερεών τροφών μετά τους έξι μήνες, ενώ συνεχίζει ο μητρικός θηλασμός.
Συνέχεια συχνού μητρικού θηλασμού ως την ηλικία των δύο ετών ή και περισσότερο εφόσον αυτό είναι επιθυμητό. Το μητρικό γάλα παρέχει την ενέργεια για να καλύψει το βρέφος το ήμισυ των αναγκών του στην ηλικία 6 ως 12 μηνών και περίπου το ένα τρίτου της ενέργειας που έχει ανάγκη σε ηλικία 12 μέχρι 24 μηνών.
Η σίτιση του παιδιού είναι μία διαδικασία εκμάθησης και επικοινωνίας
Ταΐστε το βρέφος και βοηθήστε μεγαλύτερα παιδιά να τραφούν μόνα τους. Δώστε την τροφή στο βρέφος αργά και υπομονετικά, ενθαρρύνοντας το να φάει, χωρίς να το πιέζετε. Αν εκείνο αρνείται κάποια τροφή, προσφέρετε του ποικιλία τροφών και γεύσεων να δοκιμάσει. Αποφύγετε ότι μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του την ώρα του φαγητού, για παράδειγμα η τηλεόραση πρέπει να παραμένει κλειστή. Διατηρείστε βλεμματική επαφή και μιλήστε στα παιδιά την ώρα που τα ταΐζετε.
Εφαρμογή αυστηρών συνθηκών υγιεινής στην προετοιμασία του φαγητού
Φροντίζουμε για την καθαριότητα και την καλή συντήρηση του φαγητού. Ξεχωρίζουμε ψημένο από ωμό φαγητό. Το φαγητό πρέπει να είναι καλοψημένο και να διατηρείται σε ασφαλείς θερμοκρασίες.
Η έναρξη των συμπληρωματικών τροφών στη διατροφή, σε ηλικία 6 μηνών, πρέπει να γίνεται με μικρές ποσότητες φαγητού και σταδιακή αύξηση καθώς το παιδί μεγαλώνει, ενώ διατηρείται ο μητρικός θηλασμός.
Η ενέργεια που προσλαμβάνεται με τα γεύματα από τις συμπληρωματικές τροφές σε ηλικία 6 ως 8 μηνών είναι περίπου 200 kcal/ ημέρα, σε ηλικία 9 με 11 μηνών 300 kcal/ ημέρα και σε ηλικία 12 με 23 μηνών είναι 550 kcal/ ημέρα. Ξεκινάμε με 2-3 κουταλιές ανά γεύμα, όταν εισάγουμε νέες τροφές, και αυξάνουμε σταδιακά την ποσότητα. Η ποσότητα των γευμάτων αυξάνεται σταδιακά από 125 ml ή μισό κύπελλο των 250 ml στους έξι μήνες, σε ολόκληρο το κύπελλο των 250 ml ως την ηλικία των 12 μηνών περίπου.
Σταδιακή αύξηση της πυκνότητας του φαγητού και της ποικιλίας, καθώς μεγαλώνει το βρέφος, προσαρμόζοντας τις τροφές στις ανάγκες και τις δυνατότητες του.
Ξεκινώντας στην ηλικία των 6 μηνών τα βρέφη τρώνε τροφές αλεσμένες, σε μορφή πουρέ. Μέχρι την ηλικία των 8 μηνών τα πιο πολλά μπορούν να φάνε μικρές ποσότητες τροφής, που κρατούν με τα δάκτυλα τους (σνακ). Από ηλικία των 12 μηνών μπορούν να καταναλώνουν και είδη φαγητού όπως και η υπόλοιπη οικογένεια. Συστήνεται παρόλα αυτά αποφυγή τροφών που μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό όπως ξηροί καρποί.
Καθώς το βρέφος μεγαλώνει αυξάνεται σταδιακά ο αριθμός των συμπληρωματικών γευμάτων.
Συμπληρωματικά με το μητρικό θηλασμό, σε ηλικία 6 με 8 μηνών δίνεται 2 με 3 γεύματα και 1-2 μικρότερα γεύματα (σνακ) ανά ημέρα. Σε ηλικία 9-12 μηνών 3-4 γεύματα και 1-2 σνακ ανά ημέρα.
Χρειάζεται ποικιλία πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά τροφών για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του βρέφους.
Το βρέφος έχει αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια για την ανάπτυξη του. Επιπλέον έχει ανάγκη σε μικροθρεπτικά συστατικά, συγκεκριμένα σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, βιταμίνη Α και φυλλικό οξύ, που πρέπει να καλυφθούν από ποικιλία συμπληρωματικών τροφών. Τα τρόφιμα δεν χρειάζεται να είναι πικάντικα ή αλατισμένα. Πρέπει να είναι εύληπτα, αρεστά στο παιδί, εύκολα διαθέσιμα και σε προσιτή τιμή.
Χρήση τροφών εμπλουτισμένων σε θρεπτικά συστατικά ή βιταμινούχα σκευάσματα όταν αυτό χρειάζεται.
Ακόμη και σε αναπτυγμένες χώρες, η πρόσληψη σιδήρου σε βρέφη συχνά είναι λιγότερη από τις ανάγκες τους και γίνεται προσθήκη βιταμινούχων συμπληρωμάτων όπου αυτό χρειάζεται. Μεγάλη σημασία πρέπει να δίνεται στην πρόσληψη κρέατος, ιδιαίτερα του κόκκινου που είναι πιο πλούσιο σε σίδηρο για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των βρεφών.
Αύξηση της χορήγησης υγρών κατά τη διάρκεια λοίμωξης και πιο συχνού μητρικού θηλασμού.
Κατά τη διάρκεια λοίμωξης, ενθαρρύνουμε το βρέφος να τρώει μαλακές τροφές, με βάση τις προτιμήσεις του. Μετά την αποδρομή της, δίνουμε στο παιδί περισσότερα γεύματα από ότι συνήθως και το ενθαρρύνουμε να τρώει περισσότερο.
Βιβλιογραφία
World Health Organization;Infant and young child feeding. Available at http://www.who.int/maternal_child_adolescent/documents/9789241597494/en