Μητρικός θηλασμός- Οφέλη

Δημοσιεύτηκε 5 Απριλίου, 2017 με 0 σχόλια

Γιατί να θηλάσω;

Οφέλη για το παιδί

Ο μητρικός θηλασμός είναι μία επένδυση για την υγεία του παιδιού, αλλά και της ίδιας της μητέρας. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει τη μειωμένη επίπτωση στα παιδιά που θήλασαν λοιμώξεων του αναπνευστικού, μέση ωτίτιδα, βρογχιολίτιδα  και πνευμονία. Ο μητρικός θηλασμός προστατεύει από λοιμώξεις του εντέρου, γαστρεντερίτιδα και νεκρωτική εντεροκολίτιδα. Παρατηρείται σημαντική μείωση στην επίπτωση χρόνιων νοσημάτων όπως άσθμα, ατοπική δερματίτιδα, φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, κοιλιοκάκη, νεανικός διαβήτης. Ακόμη έχουν περιγραφεί μειωμένα ποσοστά εμφάνισης συνδρόμου αιφνιδίου βρεφικού θανάτου και οξείας λευχαιμίας.

Ο μητρικός θηλασμός προστατεύει από την παχυσαρκία στην εφηβεία και την ενήλικο ζωή. Τα παιδιά που θήλασαν και ιδιαιτέρως τα πρόωρα βρέφη φαίνεται να έχουν καλύτερη νευροαναπτυξιάκη εξέλιξη. Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι μέσα από το θηλασμό ισχυροποιείται σημαντικά ο δεσμός μητέρας παιδιού και ενισχύεται η συναισθηματική ασφάλεια και πληρότητα του βρέφους.

Οφέλη για τη μητέρα

Η μητέρα που θηλάζει έχει μικρότερη απώλεια αίματος μετά τον τοκετό και πιο γρήγορη αποκατάσταση του μεγέθους της μήτρας στην προ κύησης κατάσταση. Έχει μειωμένη συχνότητα κατάθλιψης της λοχείας. Η χρονική απόσταση μεταξύ των τοκετών αυξάνεται, καθώς ο εντατικός θηλασμός δρα σαν αντισυλληπτική μέθοδος. Ακόμη ο θηλασμός προσφέρει προστασία στη μητέρα από χρόνια νοσήματα όπως υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μειωμένη συχνότητα παρατηρείται τέλος στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού και καρκίνου των ωοθηκών.

Οφέλη για την οικονομία και το περιβάλλον

Τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από το μητρικό θηλασμό είναι ανυπολόγιστα τόσο σε επίπεδο οικογενείας όσο και σε επίπεδο πολιτείας, λιγότερα έξοδα, λιγότερος χαμένος χρόνος από την εργασία λόγω ασθενειών παιδιού και μητέρας. Ακόμη, ο μητρικός θηλασμός είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον μέθοδος διατροφής. Το μητρικό γάλα είναι πάντα άμεσα διαθέσιμο και στην κατάλληλη θερμοκρασία. Έτσι γίνεται σημαντική εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας που χρειάζονται για την παραγωγή και τη μεταφορά των προϊόντων τεχνητής διατροφής.

 

 

 

 

Βιβλιογραφία

  1. American Academy of Pediatrics. Breastfeeding and the use of human milk Pediatrics 2012; 129;e827;
  2. Ip S, Chung M, Raman G, et al; Tufts-New England Medical Center Evidence-based Practice Center. Breastfeeding and maternal and infant health outcomes in developed countries. Evid Rep Technol Assess (FullRep). 2007;153(153):1–186
  3. Chantry CJ, Howard CR, Auinger P. Full breastfeeding duration and associated decrease in respiratory tract infection in US children. Pediatrics. 2006;117(2):425–432
  4. Duijts L, Jaddoe VW, Hofman A, Moll HA. Prolonged and exclusive breastfeeding reduces the risk of infectious diseases in nfancy. Pediatrics. 2010;126(1). Available at: pediatrics.org/cgi/content/full/ 126/1/e18
  5. World Health Organization. The optimal duration of exclusive breastfeeding: report of an expert consultation.  Available at: www.who.int/nutrition/publications/optimal_duration_of_exc_bfeeding_report_eng.pdf Accessed December 12, 2011

 

Αφήστε ένα σχόλιο