Μητρικός θηλασμός – Διατροφή

Δημοσιεύτηκε 5 Απριλίου, 2017 με 0 σχόλια

Επηρεάζει η διατροφή της μητέρας τη σύνθεση του γάλακτος που παράγει;

Γενικά η σύνθεση του μητρικού γάλατος είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη από τη διατροφή της θηλάζουσας

με εξαίρεση την περιεκτικότητα του σε λίπος και βιταμίνες. Αυτό σημαίνει ότι το μητρικό γάλα είναι πλούσιο και θρεπτικό για το νεογνό και δεν επηρεάζεται τόσο από τη διατροφή της μητέρας. Πολλές από τις διατροφικές οδηγίες είναι για να καλυφθούν οι ανάγκες της ίδιας της μητέρας, της οποίας ο οργανισμός θα στερηθεί θρεπτικά συστατικά για να τα προσφέρει στο βρέφος της.

Γενικές Οδηγίες Διατροφής
Μία γυναίκα κατά την περίοδο του θηλασμού, χρειάζεται να αυξήσει τη θερμιδική πρόσληψη στη διατροφή της με περίπου 500 kcal την ημέρα τους πρώτους 6 μήνες και 400 kcal την ημέρα του επόμενους 6 μήνες. Αυτές οι ανάγκες καλύπτονται από μία μέτρια αύξηση στη καθημερινή θερμιδική πρόσληψη, μέσα από ένα διαιτολόγιο ισορροπημένο και με ποικιλία από όλες τις ομάδες τροφίμων. Συγκεκριμένα, προτείνεται εξασφάλιση της απαραίτητης πρωτεϊνικής πρόσληψης μέσω μιας ποικιλίας προϊόντων, όπως ψαρικά, άπαχο κρέας, πουλερικά, αυγά και κατανάλωση γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων. Εξασφάλιση της πρόσληψης υδατανθράκων προτείνεται μέσα από κατανάλωση δημητριακών, όσπριων , λαχανικών και φρούτων εποχής. Η πρόσληψη του απαραίτητου λίπους συστήνεται από κατανάλωση ελαιολάδου και αποφυγή τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά οξέα όπως μαργαρίνες, συσκευασμένα αρτοπαρασκευάσματα και γλυκίσματα, τρόφιμα fast food και προτηγανισμένα. Τέλος, προτείνεται κατανάλωση υγρών σύμφωνα με το αίσθημα δίψας, που είναι φυσιολογικά αυξημένο, και αποφυγή υγρών υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Η σημασία της κατανάλωσης ψαριών και Ω-3 λιπαρά οξέα στη διατροφή
Η αυξημένη πρόσληψη ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων από τη διατροφή της μητέρας, αναγκαίων για τη διανοητική και σωματική ανάπτυξη του βρέφους, οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα στο μητρικό γάλα. Έτσι συστήνεται η κατανάλωση ψαριών, 2 μερίδες την εβδομάδα, όπως αφρόψαρα, σολομό, σαρδέλα και πέστροφα, τα οποία είναι πλούσια σε αυτά τα ω-3 λιπαρά οξέα. Αντίθετα, συστήνεται η αποφυγή κατά τη διάρκεια του θηλασμού της κατανάλωσης ψαριών της οικογένειας των καρχαριοειδών , όπως σκουμπρί, γαλέο και ξιφία λόγω της υψηλής περιεκτικότητας αυτών σε υδράργυρο και βαρέα μέταλλα.

Αποκλεισμός τροφίμων στη διατροφή της θηλάζουσας
Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη μελέτη στη βιβλιογραφία ότι η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου προκαλεί αίσθημα δυσφορίας ή μετεωρισμού στο βρέφος που θηλάζει. Έτσι, δεν συστήνεται η αποφυγή αυθαίρετα τροφίμων (λάχανο, σπαράγγια, αγκινάρες, κρεμμύδι, πράσο, όξινα φρούτα, όσπρια) που προκαταβολικά θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα δυσφορίας στο μωρό. Εάν η μητέρα παρατηρήσει ότι το βρέφος είναι ιδιαίτερα ανήσυχο όταν η ίδια έχει καταναλώσει κάποια συγκεκριμένη τροφή, μπορεί να γίνει δοκιμασία αποκλεισμού αυτής της τροφής από τη διατροφή της, για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Τι γίνεται με τα συμπληρώματα διατροφής στη θηλάζουσα μητέρα;
Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής κατά τη διάρκεια του θηλασμού δεν είναι απαραίτητα, σαν γενική οδηγία, για μία μητέρα που διατρέφεται καθημερινά από ένα πλήρες και ισορροπημένο διαιτολόγιο. Σε περιπτώσεις μητέρων που ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες ή πάσχουν από υποσιτισμό συστήνεται η επιπλέον χορήγηση πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής και ω-3 λιπαρών οξέων.

Βιβλιογραφία
1. American Academy of Pediatrics. Breastfeeding and the use of human milk Pediatrics 2012; 129;e827;
2. Simopoulos AP, Leaf A, Salem N Jr. Workshop on the essentiality of and recommended dietary intakes for omega-6 and omega-3 fatty acids. J Am Coll Nutr. 1999; 18(5):487–489

Αφήστε ένα σχόλιο