Τροφική Αλλεργία

Δημοσιεύτηκε 5 Απριλίου, 2017 με 0 σχόλια

Ποιες είναι οι πιο συχνές τροφικές αλλεργίες στα παιδιά;

Διαφορετικές τροφές είναι υπεύθυνες σε κάθε ηλικία για την πρόκληση τροφικής αλλεργίας. Οι πιο συχνές τροφές, που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις στα βρέφη και νήπια είναι το γάλα αγελάδας, το ασπράδι του αυγού, τo αράπικο φιστίκι, το σησάμι και οι ξηροί καρποί δέντρων. Αντιδράσεις στο σιτάρι ή το ακτινίδιο αν και συχνά αναφέρονται, σπάνια επιβεβαιώνονται. Οστρακοειδή, ψάρια, φιστίκι και ξηροί καρποί είναι οι πιο συχνές αιτίες τροφικής αλλεργίας σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες.

Είναι συχνές οι αλλεργικές αντιδράσεις στα παιδιά ;

Περίπου το ένα τρίτο των γονιών αναφέρουν ότι το βρέφος τους έχει παρουσιάσει μία ανεπιθύμητη αντίδραση σε κάποια τροφή, την οποία εξισώνουν με αλλεργία, ενώ οι πραγματικές αλλεργικές αντιδράσεις είναι πιο σπάνιες. Από μελέτες προκύπτει ότι οι επιβεβαιωμένες τροφικές αλλεργίες είναι μεταξύ 6 και 8% στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη Δανία μία προοπτική μελέτη σε 1800 βρέφη έδειξε εμφάνιση αλλεργίας στο γάλα αγελάδος σε ποσοστό 2,2%.

Τα παιδιά που είναι αλλεργικά σε μία τροφή θα ξεπεράσουν την αλλεργία τους;

Εξαρτάται από ποια τροφή είναι η υπεύθυνη για την αλλεργία. Ποσοστό 80% των παιδιών θα ξεπεράσουν, δηλαδή θα αποκτήσουν ανοχή σε αλλεργιογόνα όπως γάλα αγελάδας και αυγό, μέχρι την ηλικία των 10 ετών ή και νωρίτερα. Άλλου είδους τροφικές αλλεργίες, όπως αυτές που οφείλονται στο αράπικο φιστίκι (peanut) και τους ξηρούς καρπούς (tree nuts) στην πλειοψηφία τους παραμένουν. Υπολογίζεται ότι μόνο 20% των παιδιών που είναι αλλεργικά στο φιστίκι θα αποκτήσει τελικά ανοχή σε αυτό. Γενικά, οι τροφικές αλλεργίες που εμφανίζονται μετά τα τρία πρώτα χρόνια ζωής είναι πιθανότερο να παραμείνουν ως την ενήλικο ζωή.

Γιατί τα παιδιά που είναι αλλεργικά σε ξηρούς καρπούς μπορούν να καταναλώσουν φιστίκια χωρίς πρόβλημα;

Οι ξηροί καρποί δέντρων, όπως αμύγδαλα, κάσιους, φιστίκια Aιγίνης και καρύδια, είναι συχνή αιτία αλλεργίας στους ενήλικες και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία στα μεγαλύτερα παιδιά. Το αράπικο φιστίκι ( peanut) ανήκει στα όσπρια, όπως η σόγια, τα πράσινα φασόλια και οι φακές και γι αυτό δεν παρουσιάζονται διασταυρούμενες αντιδράσεις σε άτομα που έχουν αλλεργία σε αυτό, όταν καταναλώνουν ξηρούς καρπούς.

Ποιες είναι οι οξείες εκδηλώσεις αλλεργίας στην πρωτεΐνη του γάλατος της αγελάδος ;

Η αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλατος αγελάδος μπορεί να εμφανιστεί με εικόνα αγγειοοιδήματος, κνίδωσης ή επεισόδιο αιφνίδιας έναρξης εμετών και διάρροιας. Ακόμη μπορεί να εμφανιστεί με εικόνα αναφυλαξίας ή αιμορραγίας από το γαστρεντερικό σωλήνα.

Βιβλιογραφία
1) Lack G: Food Allergy, N Eng J Med 359: 1252-60, 2008
2) Kumar R: Epidemiology and risk factors for the development of food allergy , Pediatr Ann 37: 5552-5558,2008

Αφήστε ένα σχόλιο